SORALUCE

SORALUCE

0

DAS+, maşini inteligente

Tehnologiile de excepție nu au nevoie de confirmarea timpului, ci numai de aprecierea utilizatorilor. La ediţia din 2015 a expoziției EMO compania SORALUCE a prezentat, în premieră mondială, sistemul DAS (Dynamics Active Stabilizer). Acesta are rolul de a îmbunătăți capacitatea de tăiere a mașinii datorită efectului suplimentar de amortizare, care reduce riscul de producere a unui rebut. De asemenea, sistemul DAS atenuează vibrațiile structurii mașinii în timpul procesului de tăiere, îmbunătățind productivitatea, deoarece permite creșterea adâncimii tăierii.

SORALUCE a primit numeroase distincţii internaționale, cum ar fi “Inovația de calitate a anului 2015” și premiul “Cel mai bun din industrie 2015”. Dar cea mai mare recunoaștere a venit de la clienții care au înțeles avantajele acestei soluţii și au încredere în ea. Încrederea pieței a dus la o creștere progresivă a numărului de mașini care sunt echipate cu această tehnologie.

Dar specialiștii grupului SORALUCE nu s-au oprit, continuând să lucreze pentru a oferi soluții care să permită clienților să îmbunătățească productivitatea și fiabilitatea proceselor lor, prezentând la ediția din acest an a EMO câteva noi funcționalități asociate acestui sistem sub brandul DAS +.

Operațiunile de prelucrare, indiferent de tipul lor,  reprezintă un proces complex în care, în afară mașinii de prelucrare, sunt implicate și alte componente cum ar fi piesa, dispozitivul de prindere, scula de tăiere, toate jucând roluri importante în timpul procesului de prelucrare. Comportamentul dinamic al tuturor acestor elemente poate limita capacitatea de tăiere și scădea calitatea acesteia, ducând în cele din urmă la o scădere a productivității.

Expertul la lucru

În aceste condiții, sistemul DAS are capacitatea de a reduce riscul de apariție a unei abateri de prelucrare, deoarece îmbunătățește capacitatea de amortizare a vibrațiilor nedorite. Noile soluții implementate în DAS + se bazează pe o selecție inteligentă a celor mai bune condiții de tăiere. Aceste condiții sunt legate de comportamentul dinamic al elementului limitator. Sistemul se comportă ca un operator de mașină expert care știe care sunt cele mai bune condiții pentru a se aplica unei sarcini dificile atunci când există un risc ridicat de instabilitate.

DAS + este, practic, creierul maşinii, supraveghind în timp real întregul proces. Controler-ul analizează semnalele venite de la senzori şi stabilește noile condiții de tăiere atunci când modul automat este activat. În funcție de circumstanțe, alegerea corectă a vitezei de rotire a axului poate fi cea mai bună metodă de a rezolva un caz complex. Dar găsirea acestor condiții de tăiere poate fi o sarcină dificilă în cazuri practice, precum cele ce presupun că operatorul are o pregătire tehnică redusă și resursele de analiză a sistemului nu sunt suficiente.

În acest condiții, DAS + determină viteza axului, luând în considerare două aspecte, primul fiind caracteristicile  geometrice ale piesei, cum ar fi numărul de intrări și cel mai bun interval de viteză de tăiere, iar al doilea este intervalul de frecvență al vibrațiilor. Noile condiții de lucru pot fi programate manual sau automat. Dacă modul automat este activat și strategia SST este selectată de sistemul de comandă, viteza programată a axului va fi modificată automat, în timp ce, în același timp, alimentarea va fi modificată. În alte circumstanțe, atunci când relația dintre frecvența de frecare și frecvența de excitație generată de instrument este cea corectă, perturbația introdusă de o variație armonică a vitezei axului poate întrerupe procesul de vibrație auto-amplificat cunoscut sub numele de chatter.

Tehnica SSV constă într-o variație armonică a turației axului în jurul vitezei programate a axului. Sistemul DAS + determină amplitudinea și perioada optimă de oscilație. Când este selectat modul automat, oscilația va începe automat pentru a evita ruperea. DAS + pune în mâinile utilizatorului mașinii SORALUCE cele mai avansate instrumente pentru a îmbunătăți productivitatea, mărind, în același timp, fiabilitatea procesului datorită unui concept mai inteligent al mașinii.