Home Future Technologies Roboți industriali
Roboți industriali

Roboți industriali

0

KUKA, cu ochii spre viitor

În prezent, marea provocare în industria metalurgică este de a organiza producția în imediata apropiere a clientului, într-o manieră fezabilă din punct de vedere economic. Acest lucru se poate realiza numai cu automatizarea inteligentă, bazată pe roboți. La EMO 2017, KUKA a prezentat soluții personalizate, pachete ready2_use care furnizează muncitorilor suport rapid în ceea ce priveşte automatizarea, soluția KUKA Connect la cerere, precum și interfața de programare KUKA.PLC mxAutomation, care permite conectarea simplă a roboților KUKA la mașinile de producție.

Mai mult ca niciodată, companiile se confruntă cu provocarea integrării roboților în sistemele lor de producție și prelucrare. Drept urmare, dezvoltarea de soluții gata de utilizare este cea mai recentă provocare cu care se confruntă producătorii de roboţi. “Gata de utilizare” se referă la o combinație inteligentă de roboți KUKA, produse KUKA suplimentare, cum ar fi software pentru aplicaţii și alte componente importante. Indiferent cât de multă experiență de automatizare are clientul, KUKA și partenerii săi OEM pot implementa imediat pachetul potrivit. Soluțiile gata de utilizare pot fi adaptate în mod specific aplicațiilor din fiecare industrie și, prin urmare, pot fi utilizate “out of the box”. Compacţi, precişi, agili și rapizi: roboții seriei KR AGILUS sunt maeștrii vitezei.

KR AGILUS – ridică și așează

Când vine vorba despre sarcini de manipulare, în special de tip Pick & Place, KR AGILUS oferă rezultate impresionante. Portofoliul de produse cuprinde roboți cu încărcătură între 3 și 10 kg. KR AGILUS este destinat pentru funcționarea în industria generală, unde este necesară o automatizare cu sarcini utile mici. Datorită rezistenţei sale la apă, KR AGILUS este, de asemenea, ideal în condiții de producție intensă. Sistemele de acoperire din oțel inoxidabil au înlocuit piesele din plastic, iar tratamentele de suprafață repetate (precum și etanșările suplimentare din interiorul robotului cu șase axe) permit robotului să fie utilizat într-un mediu de mașini-unelte care în mod normal este considerat prea dăunător pentru un robot de precizie datorită factorilor externi, cum ar fi lubrifianții de răcire, jeturile de apă sau de ulei.

Versiunea impermeabilă a robotului micKUKA respectă gradul de protecție IP67. La EMO 2017, care a avut loc în Hanovra, KUKA a expus un KR AGILUS WP (impermeabil) cu o încărcătură de șase sau zece kilograme și una sau două sisteme de fixare pneumatice. Pentru a muta corect un robot industrial utilizând tastele de direcție de pe panoul de control, operatorul trebuie să aplice cunoștințele tehnice, imaginația spațială și experiența. Nu numai că operatorul trebuie să înțeleagă în mod clar orientarea robotului în spațiul de lucru, ci trebuie să cunoască și funcțiile celor douăsprezece chei de mișcare formate din trei axe translaționale și trei axe de rotație, fiecare cu direcția plus și minus.

Navigator – un mod de lucru mai simplu

Maschinenvertriebs GmbH a dezvoltat acum un robot Navigator care nu mai cere operatorului să aibă aceste vaste cunoștințe. Folosind Navigator, robotul este pur și simplu mutat intuitiv de-a lungul spațiului de lucru. Apăsarea unui buton din Navigator salvează mișcările dorite. Software-ul furnizat înregistrează puncte individuale sau căi de mișcare întregi, aşa că navigatorul VIP duce la câștiguri în productivitate prin economisirea timpului și prin folosirea ghidării manuale intuitive. Domeniile de activitate ale roboților pot fi extinse, iar roboții pot fi utilizați ca instrumente de manipulare pentru ridicarea încărcăturii grele. Acest lucru ameliorează stresul asupra angajaților și ajută la menținerea capacității lor de a fi performanţi pe termen lung. În plus, se permite extinderea aplicării roboților către zone în care în prezent sunt puțin utilizaţi.

Prin sistemul KUKAConnect producătorul oferă, începând cu acest an o platformă software modulară, bazată pe cloud, care permite utilizatorilor să acceseze și să analizeze roboții de oriunde, oricând. KUKA a creat astfel Internetul de Robotică, modelat după Industria 4.0. Pas cu pas, KUKA Connect – controlată printr-o interfață de utilizare uniformă – permite exploatarea întregului potențial de combinare a datelor complete de producție, a proceselor inovatoare de fabricație, a rețelelor flexibile și a componentelor. KUKA Connect oferă posibilitatea de a utiliza analizele „Big Data” și „cloud computing” pentru a anticipa și pentru a crește în mod durabil productivitatea, calitatea și flexibilitatea procesului de fabricaţie. Platforma nu necesită instalarea software-ului, oferind clienților acces instantaneu la noi caracteristici și funcționalități. Soluțiile de automatizare bazate pe robot sunt pe deplin capabile să realizeze lucrări de finisare în industria metalurgică.

Precizie înaltă

Echipamentul de frezat KUKA demonstrează cum un robot KUKA KR 300 R2500 din familia KR QUANTEC ultra-finisează componente mari, cu o lungime de margine de aproximativ 500 mm x 500 mm. Pentru a asigura rezultate optime, componenta este amplasată pe o masă rotativă KUKA KP1-V500, în cea mai bună poziție posibilă în raport cu robotul. Mai mult, celula poate fi utilizată pentru diverse procese de prelucrare, cum ar fi tăierea, frezarea sau forarea, având un sistem integrat de schimbare a sculelor. Iar cu ajutorul software-ului KUKA.PLC mxAutomation, roboții pot fi comandaţi de la distanţă.

Cu celula robotizată complet automatizată și conectată la rețea, KUKA conectează lumea analogică și digitală și aduce viață Internetului lucrurilor. Celula demonstrează modul în care un robot colaborează cu două centre de prelucrare pentru a produce componente robot. Pentru aceasta, un robot KR 500 L480-3MT preia componentele turnate folosind dispozitive pneumatice de prindere și le mută într-unul dintre centrele de prelucrare Heller. După ce componentele au fost forate și frezate, ele sunt descărcate de robot. Conexiunea cu lumea digitală este stabilită prin rețea și cu cloud-ul KUKA. Aceasta înseamnă că nu doar produsele KUKA sunt integrate în mediul SmartProduction, ci și toate celelalte componente active ale celulei. Serviciile precum autentificarea, gestionarea drepturilor de acces, stocarea și prelucrarea datelor, gestionarea componentelor, întreținerea și evaluarea, procesarea și semnalizarea evenimentelor sunt realizate în cloud. Prin intermediul așa-numitelor tablouri de bord, operatorul, echipa de întreținere și managementul au o vedere de ansamblu asupra tuturor datelor de la mașini şi roboți. Toți cei implicaţi au o imagine de ansamblu asupra procesului de producție, precum și un control complet – în orice moment și din orice locație.